top of page

Op zoek naar een leuke stek?

Jij momenteel misschien niet, maar veel solitaire bijen, zoals de metselbijtjes zijn nu vol op alle muren, kieren, gleuven aan het afspeuren naar geschikte nestplaatsen om hun eitjes in te leggen.In tegenstelling tot de honingbij brengen wilde bijen ons geen honing. En toch zijn ze even belangrijk, mogelijks zelfs belangrijker dan honingbijen voor de bestuiving van onze flora.

België telt meer dan 350 wilde bijen waarvan een derde slechts één welbepaalde plant bevliegen. Ze leven op hun eentje (vandaar de naam solitaire bijen) en niet in grote kolonies zoals hommels, wespen of honingbijen. Een groot deel van hen is met uitsterven bedreigd door diverse factoren zoals gebrek aan geschikt habitat, te weinig beschikbaar nectar en/of stuifmeel, gebruik van pesticiden,...

Maar ook imkers kunnen onrechtstreeks een bedreiging vormen door teveel bijenkasten op één locatie te plaatsen waardoor er concurrentie ontstaat voor de beschikbare drachtplanten tussen honingbijen en solitaire bijen. Daarom voert Bees&You steeds een analyze uit van de omgeving om na te kijken hoe rijk het drachtgebied is en wordt het aantal bijenvolken per locatie zoveel mogelijk beperkt tot 2 volken.


De meeste solitaire bijen leven slechts enkele weken, en in deze tijd bouwen ze hun nest waar ze een beperkt aantal eitjes leggen. Dit gebeurd meestal in de grond, maar ook in de nauwe kieren waar ze net inpassen.

Op de foto hiernaast zie je een pluimvoetbij dat zijn terug toekomt in zijn nest.Om de solitaire bijen te ondersteunen hebben we bij B&Y een bloemenbak ontworpen gecombineerd met bijenhotel om zowel jou tuin op te pimpen alsook jouw mede tuinbewoners een huis te schenken!Dit bijenhotel is ontstaan uit een passie om de natuur te ondersteunen. Bij het plaatsen van een dergelijke bloemenbak vorm je 1m2 om tot een eetfestijn voor bijen en krijgen ze er een huisvesting bij. Als elkeen dit in zijn tuin doet, verdubbelen we het oppervlak aan natuurgebied.


Deze bloemenbak is erg robuust, werd volledig vervaardigd uit gerecycleerde materialen en je ondersteunt hiermee de biodiversiteit op een originele manier.

We hopen met dit project elkeen terug meer voeling te geven met de natuur en jullie laten genieten van het zoemen van de bijtjes.

Ben je geïnteresseerd? Stuur dan een mailtje naar christophe@beesandyou.be

De prijs is 120 euro (inclusief BTW). Daarbij krijg je ook kwalitatief bloemenzaad om in de bak uit te strooien.Deze bijenhotels/bloembakken worden momenteel enkel op bestelling gemaakt.

52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page