top of page

Een ontmoeting met de Europese hoornaar

In de laatste maanden heb ik al wat nesten verplaatst van zowel, bijen, hommels als wespen. Er heerst nog steeds een angst bij velen dat deze diertjes gevaarlijk zijn, met name de wespen en hoornaars. Hoe meer en hoe langer je ermee in contact komt, des te meer besef je dat deze insecten zo wonderbaarlijk zijn. Wanneer je er in alle rust mee omgaat zul je merken dat ze heus niet zo agressief zijn, en een mogelijks beangstigende situatie iets wonderbaarlijks kan worden.


Dit maal kwam de vraag om een nest van de Europese hoornaar te verplaatsen, de grootste wesp van Europa gaande tot 3 cm. Hoewel hij hard kan steken, is hij rustiger dan wespen. Als je het mij vraagt, na deze ervaring een dikke vriendelijke loebas. Ze vervullen een belangrijke rol in de tuin, net als de bijen gaan ook zij bloemen bestuiven. Daarnaast jagen ze op kleine insecten onder andere die soms ambetante muggen en vliegen en in mindere mate ook bijen (hoewel ze geen bedreiging vormen voor de honingbij).Niet te verwarren met de aziatische hoornaar, een exoot met fel gele poten, iets kleiner en zwart gele kleur, die wel een ernstige bedreiging is voor de honingbij.


Er was een sterke geur aanwezig in huis en de inwoners konden de hoornaar horen tot in de living mede door de lemen muur. Vandaar werd beslist het nest te verplaatsen.


Voorzichtig haalde ik laag per laag van het nest uit de holte en bracht ze over in hun nieuwe woonst. Een paar honderd hoornaars.Naarmate de avond vorderde voelde ik mij meer op mijn gemak bij dit beestje tot ik uiteindelijk voelde hoe rustig ze waren en besliste mijn handschoenen af te doen om ze met de hand in hun nieuwe woonst te plaatsen. Nu hopen dat de nieuwe koninginnen overleven en kunnen uitvliegen.

Een wonderbaarlijke ervaring om dit prachtig beestje te voelen en te weten dat het ok is en hij niet zal steken.BeesAndYou gelooft en streeft voor het behoud en het uitbreiden van onze biodiversiteit op een natuurlijke manier om een duurzame toekomst zeker te stellen.@Elke De Meester, bedankt om te beslissen dit volkje van de europese hoornaar niet zomaar te verdelgen. Ze zijn jullie erg dankbaar.


Naast deze blog kan je mij ook volgen op Instagram :2.209 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page